ABC: Kas tas ČATNIS? Arba nauji vardai virtuvėje!

ABC: Kas tas ČATNIS? Arba nauji vardai virtuvėje!

Lietuviai skirsto bulves į labai ankstyvas, ankstyvas, vidutinio ankstyvumo, vėlyvas ir labai vėlyvas bulves, į tinkančias cepelinams ar blynams, tačiau uogienes, net tada, kai gaminame ne iš uogų, vadiname vienu vardu.

Kitose šalyse skirtingi pavadinimai yra ypač svarbūs, nes juose užkoduota informacija rodo ne tik iš ko pagaminta, bet ir ką derėtų jomis gardinti.
Taigi kviečiame susipažinti:
ČATNIS – gaminamas iš vaisių ar daržovių, cukraus ir acto, gardinamas prieskoniais. Juo galima gardinti sūrius, šaltus mėsos patiekalus, sumuštinius.
RELISH – verdamas ir konservuojamas pagardas, panašus į čatnį. Gaminamas iš vaisių ar daržovių, cukraus ir acto, tačiau prieskonių jame kur kas daugiau. Sudėtyje dažnai būna netgi imbiero. Labiausiai tinkamas sūriams, paštetams, karštiems mėsos patiekalams gardinti.
SALSA pagardas – gaminamas iš vaisių, daržovių ir prieskonių. Labiausiai tinka tepti ant duonelės ar krekerio.
DŽEMAS – gaminamas iš trintų uogų ir vaisių (išskyrus citrusinius), kurie ilgai verdami su cukrumi. Nors masė tampa vienalytė, joje dažnai lieka vaisių gabaliukų ar sėklyčių.
MARMELADAS – gaminamas tik iš citrusinių vaisių. Nors pasižymi skaidria konsistencija – jame lieka daug vaisių gabaliukų, citrusų žievelių. Vartojamas su skrebučiais arba kaip glazūra mėsai.
ŽELĖ – gaminama iš uogų ir vaisių. Pasižymi skaidria konsistencija, be jokių gabaliukų ar sėklų.
CURD – dažniausiai jį įvardijame „Vaisine Nutella“. Tai KREMAS gaminamas iš vaisių (arba uogų), sviesto, kiaušinių ir pieno. Tai nepakeičiamas pusryčių užtepas, taip pat naudojamas ruošiant desertus.
Štai kiek naujų vardų! Jeigu į svečius užsuktų Karlsonas – pasiūlykime jam aviečių ar braškių uogienės, o save palepinkime kuo nors nauju! Į naujas pažintis kviečia pagardų gamintojas „Mrs. Bridges“ ir mes – delikatesų krautuvė „Sissi“!

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne